Porlezza is een pittoresk sfeervol Italiaans stadje aan het meer van Lugano met slechts 4500 inwoners. Het plaatsje is paradijselijk gelegen in een punt van het meer, omringd door de hellingen van de valleien van Menaggio, Cavargna, Intelvi en Valsolda. Porlezza biedt een variëteit aan sfeervolle winkeltjes, boetiekjes, restaurantjes en gezellige terrasjes.

Op donderdagavond en op zaterdagochtend is er in het centrum van Porlezza een grote levendige markt waar echt van alles te koop is. 

Monte San Giorgio


De indrukwekkende Monte San Giorgio steekt als een landtong uit in de zuidelijke arm van het Meer van Lugano en verdeelt het meer in twee uitlopers.

De berg is sinds 2003 beschermd door UNESCO. Het historische belang komt vooral van de talrijke fossiele vondsten van ongeveer 230 miljoen jaar oude zeedieren.

Maar ook als puur wandel- of mountainbike terrein is Monte San Giorgio gewoonweg fantastisch. Hier ontdek je grottenstelsels, zeldzame planten en een rijke fauna. Er is hier ook een kabelbaan, die een prachtig uitzicht op het meer biedt.

Sentiero dell’olivo


Het olijf pad slingert tussen Gandria en Castagnola door bossen en olijfgaarden langs het Meer van Lugano.

De 3,3 km lange Sentiero dell’olivo werd aangelegd en geopend in 2002.

18 Informatieborden geven informatie over de geschiedenis, plantkunde, olijventeelt, olijven en de olie die ervan wordt gemaakt.

Het pad is in beide richtingen te bewandelen. De buslijn Lugano-Porlezza wordt gebruikt om terug te keren naar het startpunt.


San Lorenzo kathedraal


De prachtige kathedraal van San Lorenzo aan het Meer van Lugano, waarvan de oorsprong teruggaat tot de vroege Middeleeuwen, heeft tegenwoordig een prachtige gevel in Renaissancestijl, maar de muren zijn Romaans.

Weelderige barokke decoraties domineren het interieur. De mix van stijlen versmelt tot een harmonieus geheel. Een bijzondere kerk dat leuk kan zijn voor liefhebbers van historische gebouwen.

Alprose Chocolate Museum


Het Alprose Chocolate Museum volgt de ontwikkeling van chocolade vanaf het begin tot aan de dag van vandaag.

Van de historische feiten en originele ingrediënten van chocolade tot de eerste productiesystemen en de complexiteit van vandaag, het laat je alle aspecten van een onvergankelijk product bekijken.

Je kunt natuurlijk niet naar het Meer van Lugano gaan zonder meer te weten te komen over de beroemde Zwitserse chocolade.

De omgeving